Rodzaj odznaczenia: Nr 1 w rankingu

nr 1- najlepsze

Piękne ciało, promienna skóra, mocne mięśnie i zdrowe stawy. Poczucie bycia znacznie młodszym i zdrowszym, niż może być w zależności od roku urodzenia. Kto o tym nie śni? Ostatnio mówi się o substancji, która ma te właściwości promować: kolagenie.

 

Ale czym właściwie jest ten „cudowna substancja” kolagen? Kolagen to najbardziej obfite białko w organizmie człowieka. Tak, nawet najpopularniejsze białko w całym królestwie zwierząt. Kolagen stanowi 6% całkowitej masy ciała człowieka i około jednej czwartej całkowitego białka.

Kolagen ze względu na swoją budowę decyduje o sprężystości i wytrzymałości na rozciąganie tkanki. Może wspierać gładką skórę, mocne włosy, napięte kontury ciała, a także siłę i szybkość w sporcie. Może również utrzymać kości w starości.

Ale czy kolagen jest naprawdę uniwersalny dla organizmu?

 

Kolagen: co to jest?

Kolagen to białko. Mówiąc dokładniej, kolagen jest głównym białkiem strukturalnym organizmu. Występuje głównie w tkance łącznej. Działa jak elastyczna podbudowa i nadaje tkankom, takim jak skóra, płuca, naczynia krwionośne, chrząstki, kości, ścięgna i więzadła, elastyczność, wytrzymałość na rozdarcie i odporność na nacisk. Międzynarodowa pisownia to „kolaże”.

 

Jak zbudowany jest kolagen?

 

Białka składają się z aminokwasów. W przypadku kolagenu aminokwasy glicyna, prolina i hydroksyprolina to głównie:

  • Zawartość glicyny: 33%
  • Zawartość proliny: 12%
  • Zawartość hydroksyproliny: 10%

Kolagen jest produkowany przez komórki tkanki łącznej, fibroblasty. Łączą razem ponad 1000 aminokwasów, tworząc tak zwane łańcuchy alfa (polipeptydy). Jeśli trzy takie łańcuchy alfa są owinięte wokół siebie, mówi się o jednostce tropokolagenu.

Łańcuchy alfa są zwinięte w kształt spirali i są utrzymywane razem przez wiązania wodorowe. Struktura helisy oznacza, że ​​co trzeci aminokwas musi być szczególnie mały. Glicyna, najmniejszy ze wszystkich aminokwasów, spełnia ten wymóg. Dlatego stanowi jedną trzecią aminokwasów w kolagenie. Aminokwasy prolina i hydroksyprolina są również powszechne, ponieważ umożliwiają gęste razem łańcuchów alfa.

Jeśli kilka jednostek tropokolagenu jest umieszczonych blisko siebie, najpierw powstają cienkie włókienka kolagenowe - a następnie w wyniku dalszej akumulacji grubsze włókna kolagenowe. Połączenia wewnątrz tropokolagenu i między sąsiednimi tropokolagenami we włóknie kolagenowym sprawiają, że włókna są jednocześnie mocne, elastyczne i rozciągliwe.

Dlaczego są informacje o różnych typach kolagenu?

W zależności od składu kolagenu rozróżnia się różne rodzaje kolagenu. Obecnie istnieje 28 znanych typów kolagenu. Kolagen typu I występuje najczęściej u ssaków. Właściwości poszczególnych typów kolagenu określają, jaką funkcję pełnią, na przykład w komórce lub tkance

  • Kolagen typu I: w skórze, ścięgnach, kościach, zębinie, powięzi, naczyniach, narządach wewnętrznych
  • Kolagen typu II: w chrząstce, ciele szklistym oka
  • Kolagen typu III: w skórze, macicy, naczyniach krwionośnych
  • Kolagen typu IV: w kłębuszkach nerkowych, soczewce oka, blaszce podstawnej komórek nabłonka i śródbłonka
  • Kolagen typu V: w blaszce podstawnej komórek mięśni gładkich i prążkowanych

 

Jaka jest różnica między kolagenem, żelatyną i hydrolizatem kolagenu?

Podczas gotowania kolagenu najpierw rozluźnia się połączenie między trzema łańcuchami alfa. Są wtedy dostępne pojedynczo i mogą żelować. Tak więc żelatyna to „gotowany kolagen”. Można go również uzyskać z kolagenu za pomocą kwasów lub zasad.

Pochodzenie kolagenu (gatunek zwierzęcia i tkanka) oraz proces ekstrakcji (temperatura, czas, wartość pH) decydują o długości łańcuchów polipeptydowych i właściwościach żelatyny. Żelatyna rekina zachowuje się inaczej niż żelatyna wieprzowa. Żelatyna tworzy się również po ostygnięciu świeżo ugotowanego bulionu kostnego.

Jeśli żelatyna jest dalej rozkładana enzymatycznie, powstaje hydrolizat kolagenu. Jest to białawy proszek, który dobrze rozpuszcza się w gorących i zimnych płynach.

 

Co sprzyja gromadzeniu się kolagenu?

Do własnej produkcji kolagenu w organizmie potrzebne są dwa składniki: aminokwasy i witamina C. Działa jako kofaktor enzymów budujących kolagen (Nabzdyk 2018).

Być może wiesz z morskiej historii: po kilku miesiącach na morzu żeglarze stracili zęby i włosy. Krwawieniu z dziąseł towarzyszyły problemy skórne, zanik mięśni i ból kości. To objawy szkorbutu, niedoboru witaminy C, prowadzą do zmian w tworzeniu kolagenu. Jedynie spożywanie kiszonej kapusty bogatej w witaminę C powstrzymało chorobę marynarza.

Jeśli brakuje witaminy C, tropokolagen powstaje bez hydroksyproliny. Struktury helisy utworzone z tych niezwykłych tropokolagenów są niestabilne i rozpadają się w temperaturach powyżej 20 ° C.

Dlatego nadal obowiązuje: Należy łączyć pokarmy bogate w aminokwasy, takie jak mięso, ryby, jajka, bulion kostny z pokarmami bogatymi w witaminę C, aby umożliwić optymalną produkcję kolagenu.

Wspomagające działanie mają również produkty bogate w cynk, krzem i przeciwutleniacze - takie jak owoc dzikiej róży, rokitnik zwyczajny, pestki dyni i proso. Promują również odkładanie się kolagenu i opóźniają jego rozkład.

 

Co powoduje rozpad kolagenu?

Różne czynniki środowiskowe i czynniki związane ze stylem życia atakują magazyn kolagenu: szczególnie stres, silne światło słoneczne, palenie i choroby przewlekłe.

Wraz z wiekiem następuje spowolnienie produkcji kolagenu. W efekcie skóra traci jędrność, kości stają się bardziej niestabilne, włosy stają się cieńsze, ścięgna mniej elastyczne i mogą pojawić się problemy ze stawami. Kiedy poziom estrogenu spada, spada również synteza kolagenu. W efekcie w okresie menopauzy skóra staje się coraz bardziej pomarszczona i sucha. Przewlekłe choroby i stres mogą prowadzić do zwiększonego rozpadu kolagenu.

W następnych rozdziałach dowiesz się, jak możesz w naturalny sposób przeciwdziałać utracie kolagenu.

  1. Liofilizowany kolagen Colvita- zamów

Zostaw odpowiedź